PLÅTPRISET 2012
PLÅTPRISET 2012 har tilldelats Wingårdh Arkitektkontor för Sven-Harrys (konstmuseum).


Huset har klätts i en metall som tillverkaren Aurubis kallar Nordic Royal. Det är en stabil legering. Materialet består till största delen av koppar, förenat med 4-6% zink, ungefär lika mycket aluminium samt 0,3-1,5% tenn vilket valsats till 1,4 mm tjock plåt. Fasaden har minimal miljöpåverkan, den är underhållsfri och ger ett tätt och torrt hus. Plåten ger också huset en omisskännlig nutida karaktär, samtidigt som den gula färgen rimmar med Stockholms traditionella putsfasader i gulockra. Snarare än ett enskilt monument, strävar Sven-Harrys efter att framstå som ett hus bland andra i staden. Det är innehållet – konsten – som gör byggnaden offentlig. Omslaget är en annons.

Priset mottogs av arkitekt Anna Höglund som passade på att rikta ett stort tack till kollegorna Gert Wingårdh och Pilutaq Larsen Ström och inte minst byggherren själv, Sven-Harry Karlsson – en stark karaktär som nu fått en unik fasad på sitt högst personliga monument.

– Det är fantastiskt att få jobba med en så engagerad beställare som Sven-Harry. Troligtvis händer det bara en gång i livet att man får vara med om att bygga något så personligt som också är tillgängligt för allmänheten.

Juryns motivering:
PLÅTPRISET 2012 tilldelas en byggnad som är såväl diskret som framträdande. Likt en skattkista kräver den sin rättmätiga uppmärksamhet och skvallrar om ett värdefullt och exklusivt innehåll. Trots ett stramt formspråk väcker den reaktioner, dels genom sin yta men också genom sin utmanande kombination av bostäder och kommersiella och kulturella lokaler. Fasaden innesluter samtidigt som den öppnar upp och bjuder in allmänheten i en privat sfär på ett högst unikt sätt. Upphovsmännen har på ett föredömligt sätt tillskansat sig god materialkännedom och med engagemang och noggrannhet projekterat allt på detaljnivå. Ett glimrande projekt som visar att miljö och koppar visst går hand i hand.

Arkitekt: Anna Höglund och Gert Wingårdh, Wingårdh Arkitektkontor
Byggherre: Sven-Harry Karlsson
Kopparprodukt: Nordic Royal, Aurubis
Kopparmontör/ plåtslageri: AB Oskar Jansson