Årets moderator
Årets moderator, Andreas Forsberg, är delägare i AQ Arkitekter och ett välkänt ansikte som programledare på Hustoppen, TV8. I år gör han premiär på PLÅT-scenen, med sin förkärlek och nyfikenhet på metaller. För sin rosttröga stålkub, studiobyggnaden på Furillen, Gotland, fick Andreas 2011 Arkitekturs Debutpris.

Vilka erfarenheter har du av metallfasader i ditt arbete som arkitekt?
- Rosttrögt stål är såklart en favorit. Men på ritbordet idag ligger faktiskt flera projekt med olika metaller. Med rätt vald metall får man en fasad som verkligen kan åldras vackert samt med värdighet.

Vilken metallfasad i världen är du mest fascinerad av?
- Svårt att säga men när jag för många år sedan besökte ett hotellprojekt av arkitekten Jean Nouvel utanför Bordeaux insåg jag verkligen metallfasaders möjligheter. Metallen ger förutsättningar till både precision och rörlighet vilket öppnar upp för massor av spännande lösningar.

Vilka förväntningar har du på PLÅT14?
- Jag ser det som ett lysande tillfället för både ny kunskap samt inspiration!

Vilken är din bästa plåtfasadupplevelse?
- Jag är svag för småskaliga projekt där man får komma nära metallens yta. Den amerikanska arkitekten Rick Joy har skapat flera sådana projekt.

Vad är du personligen mest intresserad av att lära dig mer om angående metallfasader?
- Olika ytbehandlingar samt monteringsprinciper är så klart av stort intresse. Även att få djupare kunskap som sedan kreativiteten i lugn och ro kan få bearbeta!