edwin chan
Som medpartner under 25 års tid med dekonstruktivismens mästare Frank Gehry, är Edwin Chan ett namn att lägga på minnet. Med fokus på designprocess har Chan spelat en viktig roll i metallfasader på ikonbyggnader som museet Guggenheim i Bilbao, beundrade Riscal Winery, Spanien och Frederick R. Weisman Art Museum i Minneapolis.

Chan har en stark filosofisk ådra och menar att det är en förlust att förbise mötesplatsen framför utseendet, även på en byggnad som Guggenheim. Han är övertygad om att dess framgång ligger i den perfekta kombinationen av mjukvara och hårdvara, och Gehry Partners förmåga att läsa in helheten. Museet ersätter inte det taktila utan finns där som en mötesplats och ett komplement till konsten.

Med många års inblick i Gehrys arbetssätt ser han mästaren i ett annat ljus, och menar att storheten med denne man inte främst ligger i hans unika byggnader, utan kanske än mer i hans sätt att designa sitt arkitektkontor. Med design syftar inte Chan på det estetiska uttrycket utan Gehrys fenomenala förmåga att skapa rätt förutsättningar i ett kontor för att möjliggöra skapandet av sin arkitektur.

På PLÅT14 kommer Chan att bjuda på framgångsreceptet »The Gehry Partners Design Process« och djupdyka i några av modern tids stora ikonbyggnader han varit högst delaktig i.


Mer om Edwin Chan
www.thirtyconversationsondesign.com >>
www.archdaily.com >>